Tratamente Naturiste GRATUITE

Tratamente naturiste GRATUITE pentru slabire, diabet, hepatita, ciroza, hipertensiune arteriala, adropauza si menopauza.

Un zarzavat miraculos: PATRUNJELUL

> >
> > Modest si banal, are
> > putere cat o fabrica de medicamente
> >
> > Numele latin al patrunjelului este Petroselinum
> crispum si
> > vine din limba greaca, unde „petros”
> inseamna
> > piatra, iar „selinon” telina. Asadar,
> grecii
> > antici considerau patrunjelul un fel de… telina de
> stanca,
> > pe care o foloseau atat ca aliment, cat si ca planta
> > medicinala. Cu frunzele sale erau decorate si
> aromatizate
> > mancarurile, dar erau si incoronati invingatorii in
> > intrecerile sportive sau erau tratate muscaturile de
> sarpe
> > ori de scorpion. Planta provine de pe malurile Marii
> > Mediterane si a ajuns pe actualul teritoriu al
> Romaniei cu
> > cel putin 2000 de ani in urma. In prezent, patrunjelul
> este
> > cel mai folosit zarzavat in bucataria traditionala
> > romaneasca, iar pana nu demult, era un remediu
> redutabil in
> > medicina noastra populara. Cu
>  el erau oblojite ranile in
> > pericol de a se infecta, erau frecate gingiile
> slabite,
> >  erau facute fierturi contra bolilor de ficat sau
> de
> > intestin, ori era folosit pentru diferite
> > „deochiuri” sau „facaturi”. In
> ultimii
> > ani, frunzele aromate ale patrunjelului, laolalta cu
> cele
> > ale „rudelor” sale, mararul, telina si
> leusteanul,
> > au devenit tinta unor studii medicale cu rezultate
> > uluitoare, care plaseaza zarzavaturile traditionale
> mai
> > degraba in farmacii decat pe tarabele din piete. In
> cele ce
> > urmeaza, vom vorbi despre aplicatiile terapeutice
> > extraordinare ale patrunjelului, nu inainte de a vedea
> cum
> > se prepara si cum se administreaza frunzele sale.
> >
> > Cum preparam si cum administram frunzele de
> > patrunjel
> >
> > Asa cum vom vedea, acest zarzavat este o adevarata
> colectie
> > de vitamine, minerale si alte principii active cu
>  efecte
> > terapeutice foarte intense. Totusi, simplul consum
> ocazional
> > de patrunjel, ca zarzavat, nu pare a avea rezultate
> > terapeutice.. De ce? Deoarece dozele de patrunjel pe
> care le
> > consumam sunt insuficiente pe de o
> >  parte, iar pe de alta parte, pentru ca
> prepararea termica
> > a acestei plante inactiveaza multe din substantele
> active
> > terapeutic. Din aceste motive, este necesar sa acordam
> o
> > foarte mare importanta metodelor de preparare care
> urmeaza,
> > ce ne vor ajuta sa punem cu adevarat in valoare
> patrunjelul
> > ca medicament:
> >
> > Sucul
> >
> > Pentru a obtine sucul de patrunjel verde se mixeaza o
> mana
> > de frunze proaspete la care s-au adaugat patru linguri
> de
> > apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si
> se
> > filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume
> imediat
> > sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de
>  4 ore.
> > Sucul proaspat astfel obtinut este un remediu puternic
> si,
> > ca atare, nu se administreaza singur, ci diluat in
> putin suc
> > de radacina de morcov. De regula, se iau de 3 ori pe
> zi cate
> > 4-6 linguri (cate 20-30 ml) de suc de frunze de
> patrunjel,
> > diluate in cate un sfert de pahar de suc de
> >  morcov.
> >
> > Salata
> >
> >
> >
> > Pentru… cerul gurii:
> > sandviciuri cu patrunjel
> >
> > In medicina araba
> > patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de
> lamaie si
> > putina ceapa (eventual si cateva felii de rosii) este
> > folosit ca salata, numita „tabbuli”, care
> este
> > folosita adesea pentru marirea puterii de digestie si
> pentru
> > evitarea eventualelor deranjamente gastro-intestinale.
> Iata
> > una din retetele de „tabbuli” frecvent
> folosite:
> > se maruntesc 2-4 legaturi de patrunjel proaspat, se
> adauga
> > putin ulei
>  de masline si zeama de la un sfert de lamaie. Se
> > mai poate pune un catel de usturoi, seminte de
> dovleac
> > tocate marunt ori susan. Salata se consuma zilnic,
> timp de
> > 14-60 de zile, sub forma de cura, care este tonica si
> > revigoranta, contribuind la fortificarea sistemului
> > imunitar.
> >
> > Patrunjelul ca adaos in hrana
> >
> > Foarte multe din mancarurile de zi cu zi pot fi
> > „innobilate” prin adaugarea de frunze de
> patrunjel
> > verde, proaspat. In mancarurile calde, cum ar fi
> ciorbele,
> > supele, tocanitele, va fi
> >  adaugat dupa prepararea termica, pentru
> pastrarea
> > continutului de vitamine al plantei. Patrunjelul mai
> poate
> > fi adaugat ca si condiment si totodata ca element
> decorativ,
> > in toate salatele, in sandviciuri, in sosuri, in
> garnituri.
> >
> > Vinul de patrunjel
> >
> > Pentru tratamentul problemelor digestive si de apetit,
>  ca
> > adjuvant contra insuficientei cardiace si a bolilor
> de
> > inima, se recomanda vinul de patrunjel: 20 de tulpini
> > proaspete cu tot cu frunze se maruntesc si se pun
> intr-un
> > litru de vin, la care se adauga 2 linguri de otet. Se
> lasa
> > sa macereze vreme de 7 zile, dupa care se adauga 300 g
> miere
> > de albine. Se agita pana se topeste mierea, apoi se
> > strecoara si se pune in sticle. Se bea cate un
> paharel
> > inainte de masa.
> >
> > Tratamente interne
> >
> > * Intoxicatie etilica acuta (betie) – se consuma
> > una-doua legaturi de patrunjel, bine spalate,
> frunzele
> > mestecandu-se indelung, inainte de a fi inghitite.
> Uleiul
> > volatil din aceste
> >  frunze este un puternic stimulent al sistemului
> nervos
> > central, care va fi mai putin afectat de efectele
> > alcoolului. De asemenea, patrunjelul este un protector
> si un
> > stimulent al ficatului,
>  ajutand si la o mai rapida eliminare
> > a alcoolului din organism.
> >
> >
> >
> > Vin pentru inima
> > sanatoasa
> >
> > * Fumat – mai multe
> > componente ale uleiului volatil din frunzele de
> patrunjel
> > protejeaza organismul impotriva actiunii nocive a
> > gudroanelor din fumul de tigara, prevenind diferite
> > afectiuni ale aparatului respirator, de la bronsita
> cronica,
> > la cancerul pulmonar. Sunt recomandate curele cu suc
> de
> > patrunjel, din care se administreaza cate 50 ml pe zi,
> vreme
> > de 4 saptamani.
> > * Ateroscleroza – nu mai putin de patru substante
> > continute de catre frunzele de patrunjel previn
> oxidarea
> > colesterolului negativ (LDL) si depunerea sa pe
> artere.
> > Persoanele cu varsta de peste 35 de ani, dar si cele
> care
> > consuma frecvent carne, grasimi hidrogenate, prajeli
> ar
> > trebui sa consume de macar 3 ori pe saptamana salata
>  de
> > patrunjel, pentru a beneficia de efectele sale
> benefice
> > asupra vaselor de sange.
> > * Hipertensiune – consumul de patrunjel proaspat,
> > adaugat la hrana de zi cu zi, ajuta la tinerea sub
> control a
> > tensiunii
> >  arteriale, avand efecte diuretice, usor
> vasodilatatoare,
> > si actionand la nivelul sistemului nervos central cu
> efect
> > calmant. Astfel, 30 de grame de frunze de patrunjel
> > consumate zilnic ajuta la mentinerea elasticitatii si
> a
> > rezistentei peretilor vaselor de sange, prevenind, de
> > asemenea, si accidentele vasculare, dar si formarea
> > echimozelor produse de fragilizarea vaselor capilare.
> > * Litiaza biliara – se bea de trei ori pe zi,
> > inainte de masa cu 1-2 ore, cate un sfert de pahar de
> suc de
> > patrunjel (radacina si frunze), diluat cu trei
> sferturi de
> > pahar de suc de morcovi. Conform Comisiei E,
> organismul
> > guvernamental
>  german de control al eficientei plantelor
> > medicinale, consumul de patrunjel previne formarea
> > calculilor biliari, acest produs natural fiind
> aprobat
> > pentru prevenirea si combaterea acestei afectiuni.
> > * Hepatita virala – studii recente au aratat ca
> > patrunjelul are un neobisnuit efect de combatere a
> virusilor
> > care ataca
> >  ficatul. Totul se datoreaza, se pare, clorofilei
> care se
> > gaseste din abundenta in frunzele proaspete de
> patrunjel si
> > care inhiba dezvoltarea virusilor hepatici. Este
> foarte
> > posibil, insa, ca si uleiul volatil continut de
> frunzele
> > patrunjelului sa atace membrana virusilor care produc
> > hepatita B si C, dar cercetarile in acest sens sunt
> inca in
> > curs de desfasurare. Cert este ca majoritea
> persoanelor cu
> > hepatita cronica sau acuta se simt mult mai bine, iar
> > analizele de sange sunt mai bune, dupa 3-4 cure cu
> frunze
>  de
> > patrunjel. Asadar, se recomanda bolnavilor de hepatita
> A, B
> > si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu suc
> proaspat de
> > frunze de patrunjel, din care se administreaza cate
> 50-75 ml
> > pe zi, bauti in trei reprize, pe stomacul gol, inainte
> de
> > masa. Dupa 4 saptamani de cura, se fac 2 saptamani de
> pauza,
> > dupa care tratamentul se reia.
> > * Anorexia – cateva frunze de patrunjel mestecate
> > inainte de masa trezesc pofta de mancare si activeaza
> >  digestia, fiind un excelent remediu contra
> anorexiei. De
> > asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un
> real
> > ajutor celor cu boli grave, care nu pot manca din
> cauza
> > starilor de greata persistente.
> > * Halena – patrunjelul verde mestecat indelung da un
> > miros placut respiratiei, actioneaza ca un
> dezinfectant
> > asupra cavitatii bucale, asupra cailor respiratorii
> medii si
> > superioare.. Mai mult,
>  frunzele de patrunjel imbunatatesc
> > digestia si normalizeaza flora digestiva, remediind
> aceasta
> > afectiune in profunzime. Se recomanda ca tratament
> celor
> > care sufera de halena mestecarea indelungata a 3-4
> fire de
> > patrunjel, inainte si dupa fiecare masa.
> > * Infectii recidivante, imunitate slabita – se
> > consuma salata de patrunjel, cate 1-2 portii pe zi, in
> cure
> > de 3 saptamani. Studii recente facute la Universitatea
> din
> > Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu
> culinar
> > activeaza puternic sistemul imunitar si combate foarte
> multe
> > specii de
> >  bacterii si de ciuperci parazite. „De
> vina”
> > pentru actiunea puternica de stimulare a imunitatii
> sunt mai
> > multe principii active din frunzele patrunjelului,
> intre
> > care vitamina C, vitamina A, vitamina B12, clorofila,
> dar si
> > o substanta numita luteolina, care stimuleaza
> productia de
> >
>  celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele
> > existente..
> > * Astm – consumul de frunze de patrunjel proaspat,
> > minimum 30 de grame zilnic, sub forma de salate, ca
> adaos in
> > ciorbe si in diferite alte mancaruri, reduce
> predispozitia
> > spre crizele astmatice. Principiile active din
> patrunjel au
> > efecte antiinflamatoare asupra cailor respiratorii,
> > favorizeaza fluidizarea si eliminarea secretiilor
> bronsice.
> >
> > * Litiaza renala, adjuvant in infectia urinara –
> > conform cercetatorilor germani, frunzele si radacina
> de
> > patrunjel sunt adevarate medicamente pentru rinichi.
> > Administrarea acestora sub forma de suc, cate 50 ml
> zilnic
> > din fiecare, previne si combate
> >  nefrita, pielo-nefrita si cistita. De asemenea,
> > patrunjelul mareste diureza, previne formarea
> calculilor
> > renali (in special a uratilor) si ajuta la eliminarea
> celor
> >
>  existenti.
> >
> >
> >
> > * Boala canceroasa –
> > salatele cu mult patrunjel si sucul de frunze de
> patrunjel
> > sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului.
> Acest
> > zarzavat proaspat mentine pofta de mancare, activeaza
> > sistemul imunitar sustinand organismul sa lupte cu
> boala,
> > ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. Actiunea
> > antitumorala a frunzelor de patrunjel a fost
> descoperita de
> > curand de cercetatori si se datoreaza vitaminelor,
> > flavonoidelor si unor substante volatile din
> patrunjel.
> > Consumat crud, in salate, in ciorbe sau ca atare,
> > patrunjelul verde protejeaza plamanii si caile
> respiratorii,
> > ficatul, intestinul si rinichii de radicalii liberi,
> de
> > aparitia mutatiilor si a cancerului. S-a observat o
> > ameliorare a starii de sanatate a persoanelor care
> aveau
> > tumori cerebrale si consumau regulat patrunjel verde.
>  In
> > plus, patrunjelul verde combate multe dintre
> reactiile
> > adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
> > * Cancer
> >  pulmonar – studii de medicina experimentala
> facute in
> > anul 1992 sub conducerea profesorului G.Q.. Zheng, in
> > Statele Unite, au aratat ca o substanta volatila din
> > frunzele de patrunjel, miristicina, inhiba
> dezvoltarea
> > tumorilor pulmonare. De asemenea, frunzele de
> patrunjel
> > administrate intern previn actiunea cancerigena a
> fumului de
> > tigara, a gudroanelor din produsele alimentare
> afumate, a
> > diferitelor noxe din aer, cum ar fi fumul eliminat in
> > atmosfera de langa marile orase de catre
> incineratoarele de
> > gunoi. Se recomanda administrarea de salata de
> patrunjel,
> > minimum o portie pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate
> de
> > alte 2 saptamani de pauza.
> > * Fertilitate la femei – consumat zilnic,
> > patrunjelul verde
>  este un factor de intinerire pentru femei
> > si stimuleaza fertilitatea. Apiolul, o substanta
> continuta
> > in frunzele proaspete de patrunjel, stimuleaza
> producerea de
> > hormoni feminini si ajuta la o buna functionare a
> ovarelor.
> > Se tin cure de cate o
> >  luna, timp in care se beau cate 50 de ml de suc
> de
> > patrunjel pe zi si, de asemenea, se consuma cat mai
> mult din
> > acest zarzavat, ca adaos in mancare.
> > * Dismenoree (ciclu menstrual neregulat si dureros)
> > – datorita aceluiasi apiol, patrunjelul are calitatea
> de a
> > regulariza ciclul menstrual. Mai mult, frunzele de
> patrunjel
> > au proprietati antispastice, eliminand in mare masura
> > crampele si durerile menstruale. Pentru a obtine
> aceste
> > efecte, se recomanda consumul inainte cu cateva zile
> si in
> > timpul menstrelor a minimum 2 legaturi de patrunjel
> proaspat
> > pe zi, impreuna cu alte vegetale cu efecte
>  similare, cum ar
> > fi morcovul, sfecla rosie si castravetii.
> > * Sindrom post-menopauza – se recomanda curele cu
> > salata de patrunjel verde, care se consuma zilnic,
> vreme de
> > 2 luni. Patrunjelul are efecte estrogene foarte
> blande, si
> > ca atare ajuta la prevenirea si la stoparea
> osteoporozei, a
> > caderii parului, a uscarii pielii, a prolapsului
> uterin. De
> >  asemenea, consumul de patrunjel verde are efecte
> usor
> > antidepresive.
> > * Guta, reumatism – patrunjelul este un foarte bun
> > diuretic si depurativ (eliminand ureea si acidul
> uric),
> > antiinflamator articular si antioxidant. Luteolina
> continuta
> > de patrunjel previne si combate inflamarea finelor
> cartilaje
> > din articulatii, in timp ce vitamina C, la care
> patrunjelul
> > verde este un adevarat campion, are efecte
> terapeutice
> > uimitoare asupra aproape tuturor formelor de
> reumatism. Un
> >
>  studiu-gigant facut in 2004, pe 20.000 de pacienti, a
> aratat
> > ca un consum ridicat de vitamina C naturala (adica
> preluata
> > din alimente vegetale si nu din alte suplimente)
> reduce cu
> > peste 30% incidenta crizelor reumatice. Se recomanda,
> > asadar, consumul, in cure de minimum 60 de zile, de
> frunze
> > de patrunjel proaspete, cate 30 de grame pe zi,
> impreuna cu
> > alte alimente bogate in vitamina C, cum ar fi ardeii,
> varza,
> > fasolea verde, mazarea verde etc.
> > * Imbatranire, efect
> >  antioxidant – frunzele de patrunjel contin opt
> > vitamine si numeroase alte substante care previn
> degenerarea
> > ADN-ului si imbatranirea celulelor, cum ar fi
> flavonoidele,
> > clorofila, ftalidele etc. In studiile facute pe
> animale, a
> > iesit in evidenta o uimitoare capacitate a frunzelor
> de
> > patrunjel de a combate radicalii liberi, care duc la
> > imbatranirea prematura. Pentru a
>  obtine aceste efecte, se
> > recomanda consumarea in timpul sezonului cald a
> minimum 20
> > de grame de patrunjel pe zi, adaugat in mancare ori
> sub
> > forma de salata.
> >
> >
> >
> > Cultivat pe camp sau in
> > ghiveci, la fereastra, patrunjelul are acelasi
> propietati
> > curative
> >
> > * Anemie, anemie
> > feripriva, deficit de fier – frunzele patrunjelului
> sunt
> > bogate in fier (5 mg la 100 de grame de frunze), dar
> si in
> > vitamina C, care ajuta la asimilarea acestui
> oligoelement.
> > Contra anemiei feriprive si a deficitului de fier in
> > organism se recomanda salata de patrunjel, cate 50 de
> grame
> > pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de alte 2
> saptamani de
> > pauza, dupa care se reia. Aceasta salata este foarte
> bogata
> > si in vitamina B12, care joaca un rol esential in
> formarea
> > globulelor rosii.
> > * Vitamina C – frunzele de patrunjel contin
>  de trei
> > ori mai multa vitamina C decat portocalele si de 2,5
> ori mai
> > multa decat lamaile. Pentru tratarea deficitului
> acestei
> > vitamine (scorbut), dar si ca adjuvant contra
> racelilor, a
> > infectiilor de tot felul, se recomanda salata de
> patrunjel,
> > care se consuma zilnic, 50 de grame, in cure de 2-6
> > saptamani.
> > * Vitamina B12 – patrunjelul contine substante care
> >  ajuta la producerea acestei vitamine in
> organism, o
> > vitamina necesara formarii globulelor rosii,
> mentinerii
> > imunitatii organismului la parametri optimi, bunei
> > functionari a gonadelor etc.
> > * Vitamina K – patrunjelul este printre cele mai
> > bogate vegetale in vitamina K, necesara coagularii
> normale a
> > sangelui si inchiderii ranilor, mentinerii starii de
> > sanatate a inimii si a vaselor de sange, mentinerii
> > densitatii osoase etc.. Pentru un aport sporit de
> vitamina
> >
>  K, se recomanda curele de cate 4 saptamani, timp in care
> se
> > consuma minimum 30 de grame de patrunjel verde
> zilnic..
> >
> > Tratamente externe
> >
> > * Inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor – se
> > aplica pe pleoapele inchise o compresa cu suc de
> frunze de
> > patrunjel, care se tine vreme de 20 de minute.
> Frunzele de
> > patrunjel au efecte antiinfectioase, antiinflamatoare
> si
> > regenerative. Consumul intern de suc de frunze de
> patrunjel,
> > combinat cu suc de radacina de morcov, este un
> >  bun tratament adjuvant contra ulceratiilor
> corneei, contra
> > conjunctivitei, pentru prevenirea cataractei.
> > * Contra inflamatiilor sanilor (la femeile care
> > alapteaza) – se pune pe locul afectat o cataplasma cu
> frunze
> > si radacini de patrunjel fierte cateva minute in apa.
> > Aplicatia dureaza 30 de minute si se repeta zilnic.
> > Cataplasma din frunze de patrunjel
>  proaspete, nefierte ajuta
> > la oprirea lactatiei.
> > * Intepaturi de insecte – se aplica pe locul afectat
> > frunze de patrunjel strivite (eventual mestecate putin
> in
> > gura, daca nu avem alta posibilitate de a le strivi).
> > Acestea au efect antiseptic, diminueaza usturimea si
> > durerea, previn formarea unor echimoze. Este un
> tratament
> > valabil si contra vanatailor (echimozelor) produse de
> > loviri.
> > * Dureri articulare – frunzele proaspete de
> > patrunjel, strivite pe o planseta de lemn cu ajutorul
> > ciocanului de snitele, se pun pe articulatia
> dureroasa. Se
> > invelesc bine cu o bucata de nylon si
> >  apoi cu un material de lana, pentru a mentine
> caldura. Se
> > lasa vreme de 1,5-3 ore. Acest tratament are efecte
> calmante
> > si antiinflamatoare articulare.
> >
> > FRUMUSETE
> >
> >
> >
> >
> > * Ten acneic si
> > seboreic – se
>  recomanda, intern, consumul de salata de
> > patrunjel, cate 50-60 de grame zilnic, in cure de 28
> de
> > zile. Vitamina C pe care patrunjelul o contine
> regularizeaza
> > activitatea glandelor sebacee, previne inflamarea
> tenului,
> > ajuta la combaterea infectiilor bacteriene cutanate.
> > * Pistrui – sucul de patrunjel este folosit extern
> > in cosmetica, pentru purificarea tenului sau ca
> remediu
> > contra pistruilor.. Sucul se aplica pe fata seara, cu
> un
> > tampon de vata, mentinandu-se pe cat posibil peste
> noapte,
> > iar dimineata se spala cu apa calda.
> >
> > Precautii
> >
> > Sucul de frunze de patrunjel are o actiune terapeutica
> atat
> > de intensa, incat nu se foloseste niciodata nediluat,
> pentru
> > a nu provoca probleme digestive, ci doar amestecat cu
> suc de
> > morcov, cu care se combina foarte bine. In doze mai
> mari de
> > 200 ml, la adulti, si de 60 de ml, la copii,
>  sucul de
> > patrunjel
> >  poate da reactii adverse, cum ar fi
> hiperexcitabilitate a
> > nervoasa, anumite deranjamente digestive.
> >
> > Contraindicatii
> >
> > Patrunjelul nu va fi utilizat in scopuri terapeutice
> de
> > catre femeile insarcinate, intrucat are efecte
> abortive
> > (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv il
> au
> > semintele (cateva grame determina inceperea
> contractiilor
> > uterine), dar nici efectul similar al radacinii si mai
> ales
> > al frunzelor nu este de neglijat.
> >

Sursa:  primit pe mail

Anunțuri

Ianuarie 17, 2014 - Posted by | Uncategorized

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: